Demir Çelik
DÖKÜM ENDUSTRİSİ
Çelik ve metal üretimi her ekonominin bel kemiğidir. Her yıl bakır, alüminyum ve kurşun gibi milyonlarca ton ham çelik üretilmektedir. Tüm teknik yeniliklere rağmen, çelik ve metal işçileri hâlâ yüksek riskler içeren zorluklarla karşı karşıyadır.
Son teknoloji tesislerde bile, işçiler yüksek fırınlarda, haddeleme hatlarında ve dökümhanelerde tehlikeli maddelerle temasa geçebilirler. Çelik ve metal üretimi ve işleme günün her saatinde devam etmelidir. Herhangi bir kesinti veya durma, ciddi bir ekonomik kaybı temsil eder. Doğrudan yüksek fırın veya konvertörde nokta kontroller gibi bazı üretim aşamalarının yerini makine bazlı süreçler alamaz. Bu süreçlere dahil olan kişiler, işlerinde gerçekten uzmanlardır. Tamamen önlenebilir olmayan zehirli ve patlayıcı gazlar, buharlar ve toz partikülleri ile ısının yol açtığı birçok risk göz önüne alındığında, çalışanlar işlerini her zaman maksimum koruma ile yürütmelidir. Herhangi bir ek riskten kaçınılmalıdır.
İster akut zehirlenmeye ister kronik hastalığa neden olsunlar, çelik ve metal endüstrisindeki tehlikeli maddeler işçi sağlığı için tehdit oluşturmaktadır. Çelik ve metal üretiminde en büyük risklerden biri, yüksek konsantrasyonda CO'ye maruz kalmaktır. Kalbe ve sinir sistemine kalıcı hasar vermek ve hatta ölüme neden olmak için yalnızca birkaç nefes CO yeterli olabilir.
CO2 ve metan diğer riskli gazlardır. Çok az yoğunlukta CO2 solunan havanın doğal bir parçasıdır. Bununla birlikte, daha yüksek yoğunluklarda, oksijenin yerini aldığı için hayati tehlike oluşturur. Bir diğer gaz, metan, hem personel hem de tesis için felaketle sonuçlanma potansiyeli olan bir patlama riskini temsil eder.
Çelik üretimi sırasında birçok zehirli ve patlayıcı gaz açığa çıkar. Bu, mevcut mesleki maruz kalma sınırlarına uymak için atmosferin güçlü gaz ölçüm cihazları kullanılarak sürekli olarak izlenmesi gerekir. Buna ek olarak, aynı anda hidrojen oluşumu, gaz ölçüm cihazlarındaki CO sensörünü kirletebilir ve yanlış alarmlara yol açabilir. Bu, üretimde maliyetli bir kesintiyi tetikleyebilir hatta insan hayatına mal olabilir: Yanlış alarmlardan dolayı çalışanlar alarm sinyalini görmezden gelmeye alışırsa, acil bir durumda gerçek bir alarm artık ciddiye alınmayacaktır. Bu yüzden sensörün seçimi önemlidir.
Ayrıntılı ve düzenli olarak güncellenen bir risk değerlendirmesi, optimum, tesise özgü bir iş güvenliği konseptinin geliştirilmesini mümkün kılar. Çelik üretimi, eritme ve metal döküm süreçlerini ve ayrıca tesisteki bakım çalışmalarını içeren herhangi bir iş, toksik ve patlayıcı gaz yoğunluğunu düzenliği olarak denetlenmeli ve izlenmelidir.
Deneyimli bir detektör üreticisi olarak, bu sektördeki deneyimlerimizle size en iyi gaz algılama sistemini sunabiliriz.