Akü Dolum Odaları
Hidrojen'e karşı güvende kalın.
Piller yeniden şarj edilirken patlayıcı olan hidrojen gazı üretirler. Birçok işçi yaygın bir faaliyet olduğu için kurşun asitli akülerin tehlikesini fark etmeyebilir. Akü şarj edilirken oluşan hidrojen gazı tehlike yaratır.
Pil şarj işleminde, çalışanlar için olumsuz etkilere neden olabilecek oksijen de çıkabilir. Ancak dağıtım ortamında, özellikle eski tesislerde hava kalitesi genellikle göz ardı edilmektedir. Ancak, hidrojen seviyesi %4'ü aşarsa, atmosfer patlayıcı hâle gelir. Bu nedenle, hidrojenin %1'i asla aşmaması tavsiye edilir. Hidrojen seviyesini %1'in altında tutmak için yeterli havalandırma sağlanmalıdır.
Kurşun-asit bataryalardaki metal alaşım bileşimine bağlı olarak, şarj edilen bir batarya oldukça zehirli iki yan ürün oluşturabilir: AsH3 (Arsine) ve SbH3 (Stibine). Genel olarak, bu metal hidritler az oranda bulunur. Bununla birlikte havalandırma sistemlerine olan ihtiyacı güçlendirirler. Patlamayı önlemek için havalandırma sistemi çok önemlidir. Ayrıca, bölgede alev, yanan sigara veya diğer tutuşturucu kaynaklara izin verilmemelidir. Üretim ve depolamada, yangın hasarını en aza indirmek için şarj istasyonları ayrı bir yangın bölmesine yerleştirilmelidir. Pil şarjı asla patlama riski olan, örneğin yanıcı sıvıların kullanıldığı bir alana yerleştirilmemelidir.
Pillerin pek çok şekli ve çeşidi vardır. Bu tehlikeler, tüm kurşun asitli bataryalar için oldukça yaygın olmakla birlikte, kullanılan batarya türlerine özgü tehlikeler de olabilir. Bu tehlikeler özenle hesaplanmalı ve ortam gaz detektörleri ile mutlaka kontrol edilmeli. Bu gazlar için en uygun çözümler için bize danışabilirsiniz